Obezite Hakkında Bilinmeyenler - DİYABETES

Obezite Hakkında Bilinmeyenler

Obez hastaların yaklaşık %30'nun depresyon ve diğer psikolojik sorunları vardır. Ayrıca obezite diz eklemlerinde ve bel omurlarında inanılmaz bir yük oluşturur. Bu ağrılardan kurtulmanın en önemlisi kilo vermekle başlar. Obezite sadece bu rahatsızlıklar sınırlı değil, obeziteye bağlı fiziksel görünüş problemleri nedeniyle kişinin özgüvende azalma, sıkıntı, anksiyete, depresyon, sosyal dışlanma, başarısızlık, ortama uyamama ve iş bırakma gibi psikolojik sorunlarda oluşabilir.
Bunun yanında obezite yapan ilaçlarda bulunmaktadır. kortizon, antidepresan, antipsikotik, antihistaminik, östrojen içeren ilaçlar ve antidiyabetik ilaçları obez hastalığına sebep olabilir. Obezite hakkında bir diğer bilgi ise yüksek frekanslardaki seslere işitmeyi azaltmaktadır, safra kesesinde taş olumunu kolaylaştırır, büyüme hormonu salgısını azaltır, obezite vücutta protein kaçağı yaparak böbrekleri (zarar verir) bozmaktadır. Obez hastalarda karaciğer sirozu normal populasyona göre 6 misli daha sık görülür. Ayrıca obezite erkeklerde sperm sayısı ve morfolojisi gibi geleneksel sperm parametreleri üzerindeki negatif etkisini gösteren bir çok çalışma bulunmaktadır. Obezite ile beraber görülen en önemli biri karaciğer yağlanmasıdır. Normalde karaciğerde az miktarda yağ bulunur, yağ miktarı karaciğer ağırlığının %5'ni geçerse yağlı karaciğere sebep olur. Normal bir karaciğer 1-3 haftada yağlı karaciğer haline gelebilir ve yağdan kurtulabilir.

Obezite tedavisinde başarısızlığın en sık görülen nedenleri arasında gerçekçi olmayan hedefler belirlemiş olmak, yanlış tutum ve davranışların farkında olmamak sayılabilir. Bu yüzden obez bir hastaya destek olabilmek için geçmişte başarı ve başarısızlık öykülerini iyi öğrenmek, sorunların kaynağını iyi tespit etmek, yeme davranışların faktörlerini belirlemek ve daha sonra tüm bu sorunları giderebilecek yöntemleri ortaya koymak gerekir. Bununla beraber obezite tedavisinde uygulanan diyetlerin kişiye özel, kişinin alışkanlıklarına, maddi durumuna, dinsel - kültürel durumuna veya sosyal yapısına uygun olması tedavide başarı şansını artırır.

Obezite tedavisinde çevresel uyarıların yeme davranışına etkisi iyi bilinir. Bu nedenle yeme davranışını tetikleyen her türlü görsel uyaranı ortadan kaldırmak kilo kontrolünde önemlidir.
Kilo kontrolünü sağlarken dikkat etmeniz gereken bir önemli nokta ise ''herşey beleş'' tarzı ''obezojenik'' tatillerden uzak durun.
Yorumları Göster: