Gebelikte Diyabet Nedir? - DİYABETES

Gebelikte Diyabet Nedir?


İsminden anlaşıldığı gibi bu diyabet türü kadınlarda hamilelik sürecinde rastlanmaktadır. Halk arasında gebelik şekeri de denmektedir. Anne adayına tüm gebeliği boyunca şeker hastalığı tanısı konur ve her anne adayları için oranlar %6 olarak görülür.

Gebelikte şeker hastalığını dikkate almakta fayda var çünkü bu gelişme hem anne adayını ve bebeği için önemli bir durum teşkil eder.

Anne adayına gebelik diyabet tanısı konulması için bir kaç testler yapılır. Bu test şekerli su testidir, yani Glukoz Yükleme Testi. Glukoz Yükleme Testi, gebeliğin 24 ve 28. haftasında bütün gebelerde kontrol amaçlı uygulanan glukoz testidir. Anne'ye aç veya tok fark etmeksizin ağızdan 50 mg glukoz(şekerli su) yüklemesi yapılır. Sonrasında 1 saat boyunca annenin kan şeker değerine bakılır. Bu değerler 140mg/dl üzerinde gözükürse ağızdan 100 gram glukoz tolerans testi yapılır. Bu test için sadece 8 veya 14 saat açlık gerekmektedir diğer sosyal ve yemek besinlerinde kısıtlama olmaz. Bu test için annenin aç olması, oturur pozisyonun da istitrat etmesi ve bu süre zarfında sigara kullanmamalıdır. Çıkan kan şekeri değerleri eğer 2 veya daha fazla değerler sınırın üstünde olursa, anneye gebelikte diyabet tanısı konulur.

Tedavi için ise anne adıyının kadın doğum, endokrin ve diyetisyenle gebelik sürecinde nasıl bir yol izlemenmesi için uzmana başvurması gerekmektedir. 
Yorumları Göster: